Sokszor okoz fejtörést a reggeli, uzsonna elkészítése.
Az alábbi krémek kenyérre, zsemlére kenve, szendvicsekbe kitűnő választás.
Remekül használható zöldségek mellé mártogatósként.
A szülők és gyermekek kedvence lehet.
A krémek elkészítéséhez minden esetben az olívaolajat ajánljuk krémesítő anyagként, mert amellett, hogy semleges ízvilággal rendelkezik, a többi hidegen sajtolt olajhoz képest lényegesen tovább eltartható.
Élettani hatása, hogy Omega-3 zsírtartalma miatt letakarítja az érfalakról a koleszterint.
Bár az ára magasabb, mint a hőkezelt napraforgó olajé, ha betartjuk a vegán főzéstechnikai utasításokat, és a főtt ételek elkészítésekor nem használunk olajat, bőven megspórolunk annyi pénzt, hogy fedezni tudjuk a pástétomokhoz és salátaöntetekhez szükséges olívaolaj árát.
Nem szükséges a legdrágább - első sajtolásból származó és ezáltal legvilágosabb - extra szűz (irgin) olajat vásárolnunk, hiszen a második sajtolásból származó (Sansa) olaj is kitűnő élettani hatásokkal rendelkezik, de feleannyiba kerül, mint az extra szűz olaj.
A második főző lébe tegyünk sót, esetleg ízlés szerint babérlevelet (1-2 levél elegendő).
10-12 órányi áztatás után 60-90 perc főzési időt igényel a csicseriborsó.( Bő vízben tegyük fel főni, de néha nézzünk rá, nehogy elfője a levét.)
Alaposan turmixoljuk el a hozzávalókat a leírtak sorrendjében, de a citrom levét apránként adagolva, kóstolgassuk a pástétomot, mert citrom és citrom íze közt is különbség van.
A pástétom hűtőben 3-4 napig is eltartható.
Azért szükséges a csicseriborsót megfőzni, mert kisebb mennyiségben tartalmaz egy enyhén mérgező fehérje anyagot, a phasint.
Folyamatos kavargatás mellett néhány másodperc alatt zsemle színűvé válnak a magok, és ennyi idő alatt a bennük lévő olaj sem károsodik.
Próbálják ki a natúr és a pirított szezám magos változatot is.
Turmixgép helyett jó választás késes aprítógép.
Könnyebb vele dolgozni, sűrűbb krém készíthatő vele.
Az alábbi krémek kenyérre, zsemlére kenve, szendvicsekbe kitűnő választás.
Remekül használható zöldségek mellé mártogatósként.
A szülők és gyermekek kedvence lehet.
A krémek elkészítéséhez minden esetben az olívaolajat ajánljuk krémesítő anyagként, mert amellett, hogy semleges ízvilággal rendelkezik, a többi hidegen sajtolt olajhoz képest lényegesen tovább eltartható.
Élettani hatása, hogy Omega-3 zsírtartalma miatt letakarítja az érfalakról a koleszterint.
Bár az ára magasabb, mint a hőkezelt napraforgó olajé, ha betartjuk a vegán főzéstechnikai utasításokat, és a főtt ételek elkészítésekor nem használunk olajat, bőven megspórolunk annyi pénzt, hogy fedezni tudjuk a pástétomokhoz és salátaöntetekhez szükséges olívaolaj árát.
Nem szükséges a legdrágább - első sajtolásból származó és ezáltal legvilágosabb - extra szűz (irgin) olajat vásárolnunk, hiszen a második sajtolásból származó (Sansa) olaj is kitűnő élettani hatásokkal rendelkezik, de feleannyiba kerül, mint az extra szűz olaj.
Csicseriborsó pástétom(Hommusz)
Hozzávalók:
- 1 csésze főtt csicseriborsó (szárazon kb. 1/2 csészényi)
- 1/2 teáskanál adalékmentes só
- 2-3 db babérlevél
- 1 evő kanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma, elnyomogatva vagy préselve
- 1/2 csésze nyers vagy pirított szezámmag
- 1/4 csésze frissen facsart citromlé
- 1/2 csésze víz a krémességhez
Elkészítés:
Áztassuk egy éjszakára meleg vízbe a csicseriborsót, majd az áztatólevet leöntve, új vízben tegyük fel főni. Amikor felforrt, ezt a vizet is távolítsuk el, és öntsük fel forró vízzel.A második főző lébe tegyünk sót, esetleg ízlés szerint babérlevelet (1-2 levél elegendő).
10-12 órányi áztatás után 60-90 perc főzési időt igényel a csicseriborsó.( Bő vízben tegyük fel főni, de néha nézzünk rá, nehogy elfője a levét.)
Alaposan turmixoljuk el a hozzávalókat a leírtak sorrendjében, de a citrom levét apránként adagolva, kóstolgassuk a pástétomot, mert citrom és citrom íze közt is különbség van.
A pástétom hűtőben 3-4 napig is eltartható.
Megjegyzés:
A főző vizek cseréjére azért van szükség, mert ahogy az áztatólé, úgy az első főzőlé is tartalmazhat tripszin inhibitort, egy olyan molekulát, mely megakadályozza a fehérjék lebontását.Azért szükséges a csicseriborsót megfőzni, mert kisebb mennyiségben tartalmaz egy enyhén mérgező fehérje anyagot, a phasint.
Ötlet:
Aki nem szereti az enyhén keserű ételek ízét, pirítsák meg szárazon, egy teflon, vagy rozsdamentes edényben a szezámmagot.Folyamatos kavargatás mellett néhány másodperc alatt zsemle színűvé válnak a magok, és ennyi idő alatt a bennük lévő olaj sem károsodik.
Próbálják ki a natúr és a pirított szezám magos változatot is.
Turmixgép helyett jó választás késes aprítógép.
Könnyebb vele dolgozni, sűrűbb krém készíthatő vele.
Tetszett a cikk? Gyere vissza máskor is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése