Keresés ebben a blogban

2015. április 9., csütörtök

A lenmag jótékony hatásai

A lenmag és jótékony hatásai


Lenmag
       
       A lenmag a legjobb növényi forrása az Omega 3 és Omega 6 zsírsavaknak, amelyek elengedhetetlenek a szív normális működéséhez, de a csontok egészségéért, a vérnyomás kordában tartásáért is felelősek, ugyanakkor a pattanásokra is kiváló gyógymódot jelentenek.

    Olcsó és kellemes aromájú, továbbá tökéletesen helyettesíti a szintén Omega 3-ban dús hal-olajat és a lazachúst.

      Dús vitaminforrás – rengeteg benne a B-komplex családba tartozó vitamin, az ásványi anyag és a nyomelem – úgy a vegetáriánusok számára, mint a lisztérzékenyeknek, ugyanis mindkettejük étrendjébe tökéletesen beleillik.
     Régebb kevesen fogyasztották, ma azonban egyre többen fedezik fel a lenmag jótékony hatását az emberi szervezetre.
    Ezt valószínűleg az is eredményezheti, hogy az apró magvakat könnyebben be lehet vinni a szervezetbe – nyersen joghurtokba, zöldségsalátákba, különböző pépes ételekbe keverve –, mint például a húst, amely párolást vagy egyéb megkészítési módszert igényel.


Serkenti az emésztést!

                Magas rosttartalmuk által a lenmagok segítik az emésztést, hozzájárulnak a méreganyagok kiszűréséhez a szervezetből, és orvosolják a székrekedést. Továbbá, hozzásegítik a szervezetet ahhoz, hogy több zsírt égessen le, azt pedig energiává alakítsa. 
Vagyis, természetes segítség lehet a túlsúlyosság és elhízás ellen.


Emésztőrendszer-karbantartási kúra esetén, hetente négy alkalommal egyél két teáskanál őrölt vagy egész lenmagot, bő folyadékkal (vízzel, teával). Ezáltal nemcsak a székrekedést, hanem a gyomorban vagy a bélben lévő gyulladásokat is megszüntetheted, még a vesebántalmakat is.

Csökkenti a vérkoleszterint. Megóv a szív- és érrendszeri problémáktól

        Egy másik nyomós ok a lenmag fogyasztására, hogy visszaszorítja a vérben lévő koleszterin értékét. A magok hatása ugyanis megegyezik a gyógyszerekével, amelyeket a magas koleszterinszinttel rendelkező betegeknek írnak elő az orvosok.
         
      Szintén a rostoknak köszönhetően, a lenmag kíméli a szívet és az érrendszert a megbetegedésektől. Továbbá az Omega 3 és 6 zsírsav hatására kordában tartja a vérnyomást, így segítséget nyújt a magas vérnyomással küzdőknek.
Megelőzi a vérrögök képződését, ezáltal csökkenti a szívinfarktus vagy agyvérzés veszélyét is.

Védelmet nyújt a rák ellen. Segít a változókorú nőknek.

      A magok azon nők számára is jók, akik a menopauza határán vagy már a változó korban vannak. A bennük rejlő összetevők ugyanis hasonlóak a hormonokhoz, amelyek meggátolják a mellrák kialakulásának veszélyét.

    Ugyanakkor linolsavat és lignint is tartalmaz, amely védelmet nyújt a prosztata- és vastagbélrákkal szemben. Egyszóval, a lenmag természetes ellenszere a rákos sejtek kialakulásának.


Helyettesíti a tojást

         A masszákba, palacsinta-tésztába kerülő tojás helyett lenmag-keveréket is tehetünk. Méghozzá úgy, ha 1 evőkanálnyi lenmagot megőrölünk, és összekeverünk 3 evőkanál vízzel.
Ez kitesz egy tojást.

Felveszi a harcot a pattanások ellen.
       A lenmagban lévő hatóanyagok hozzájárulnak az androgén-termelés szabályozásához, vagyis a bőr által termelt szébum kordában tartásához. 
  Ha lenmagból készített maszkot viszel fel hetente az arcodra – az érintett területre, a bőröd sokkal tisztább és bársonyosabb lesz.

Hogyan fogyasztható a lenmag?

    Napi 17 gramm – kb. 2 kanál lenmag elegendő ahhoz, hogy a szükséges Omega 3 és Omega 6 dózist bevidd a szervezetedbe. Ebben az esetben is a darál formában fogyasztva! 

  A lenmag nyersen kapható, nyersen is fogyasztható, illetve kávédarálóban megdarálva, liszt formájában is belekeverhető joghurtokba, salátákba, gyümölcs-shakekbe.

 A sütésnél-főzésnél is felhasználhatod, egészben vagy megőrölve a lenmagokat.
Jó adalék süteményekben, kenyértésztában, ételekben is.
 Kapható ugyanakkor lenmagolaj is, amelyet szintén hasznosíthatsz a főzésnél, de étrendi kiegészítőként is megfelel.

Forrás:filantropikum.com/

Tetszett a cikk? Gyere vissza máskor is.                                                                    


Print Friendly and PDF

Nincsenek megjegyzések: